Organisatie

Organisatie en Team coaching

Leven lang leren

Organisatie en Team coaching - Supervisie of Coaching?

Super-u biedt individuele coaching en aan teams
Contact

In mijn begeleiding staat de werkpraktijk centraal. Medewerkers reflecteren vooraf, tijdens en achteraf, zodat leren en ontwikkelen continu plaats vindt. Ik zet diverse spel- en werkvormen in: ik stimuleer een andere manier van doen en ervaren. Ik nodig uit tot  experimen-teren en het (creatief) omgaan met onverwachte of nieuwe situaties. 

Duurzame begeleiding of thema gericht?

Medewerkers kunnen hun professionaliteit ontwikkelen door supervisie of coaching te volgen. Wanneer kies je voor supervisie en wanneer voor coaching?


Met Supervisie* ontwikkelt de medewerker zijn/haar professionaliteit, gericht op persoonlijk leiderschap en zelfsturend leren. De begeleiding is individueel gericht of aan een groep van max. 4 medewerkers. Het is een twee wekelijks traject van minimaal 10 gesprekken verspreid over 5-6 maanden. 


Uw medewerker wil zich krachtiger leren voelen in de uitvoering van het vak, soms in het kader van her-registratie. Door de bewustwording van de motivatie achter zijn/haar handelen, leert de medewerker keuzes professioneel te verantwoorden. Dit biedt zelfvertrouwen en ruimte om 'het goede' te doen. Hiermee vergroot de medewerker de kwaliteit van de uitvoering van zijn/haar vak.


Coaching helpt de medewerker te leren omgaan met dat wat hij/zij moeilijk of lastig vindt. Vaak is dat werk gerelateerd en soms als er privé iets speelt. 

Gemiddeld omvat coaching 5 tot 8 gesprekken, verspreid over 3-6 maanden.


Uw medewerker wil bijvoorbeeld leren omgaan met werkdruk, grenzen leren stellen, de communicatie met collega's verbeteren of het effectiever leren plannen van taken. Coaching kan preventief werken en helpen voorkomen dat een medewerker uitvalt. Vaak is er aan het begin en het eind een gezamenlijk gesprek met u als leidinggevende om het coachingsdoel vast te stellen.


*Voor bepaalde beroepen is supervisie een vereiste. Een certificaat na afloop borgt de kwaliteit van de uitvoering van het vak van uw medewerker.

Organisatie en Teambegeleiding - Teamcoaching en intervisie

Veranderingen en thema's in team coaching en intervisie

Medewerkers werken samen met collega's in een team. Veranderingen en ontwikkelingen in de organisatie vragen een voortdurend aanpassen aan een nieuwe situatie. Dat betekent vaak het ontwikkelen van andere, nieuwe werkwijzen vanuit zelforganisatie en persoonlijk leiderschap.


Teamscholing en Teamcoaching ondersteunt in het leren van nieuwe vaardigheden: het verkennen en ontwikkelen van een gezamenlijke missie en visie, het uitwisselen en ontdekken van elkaars kwaliteiten en hoe die te benutten. Het leren geven en ontvangen van feedback en het positioneren van jezelf en je team. 

Begeleiding vindt plaats door gebruik te maken van ervaringen in de werkpraktijk.


Intervisiebegeleiding is een (tijdelijke) begeleidingsvorm gericht op de professionalisering van het vak en het leren van casuïstiek. Begeleiding gaat inhoudelijk over het overdragen van vakkennis en het reflecteren op persoonlijke ontwikkelvragen. Begeleiding kan ook gericht zijn op het proces: het zelf leren vormgeven van intervisie. 

Organisatie en Teambegeleiding - Organisatie begeleiding

 Veranderen, waartoe, met organisatiebegeleiding

Begeleiding van organisatievragen  vraagt om een gedegen voorbereiding. Ik maak met u als bestuurder, directeur of manager uitgebreid kennis. Er vindt praktijkgericht onderzoek plaats om in overleg met u te komen tot een begeleidingstraject op maat. Trajecten zijn divers, altijd op maat en worden tussentijds geëvalueerd.


Uw organisatie verandert mee in een continu veranderende maatschappij. Vraagstukken worden complexer. Met begeleidingskundig onderzoek, adviseer en intervenieer ik bij veranderopgaven die bijdragen aan de continuïteit en kwaliteit van de organisatie.

 

In verandervraagstukken is het belangrijk medewerkers te horen. Hierdoor ontstaat betrokkenheid, urgentiebesef, gezamenlijkheid en een leidende coalitie. De ruimte aan de (gezamenlijke) dialoog en reflectie, dragen bij aan het ontwikkelen van eigenaarschap en afspraken over het uitvoeren en borgen van de verandering.

Verandering vraagt om passende interventies. Voorbeelden zijn: Brainstorm- of inspiratiesessies, MD-trajecten, leerbijeenkomsten, (team)coaching en intervisie.  


Voor een gedegen begeleiding werk ik samen met collega organisatiebegeleiders en (schaduw)-adviseurs.

Share by: